Een gesprek van kunstenaars over Oekraïne

STARTPOINT.

zalen

17 jun 2022
18:00 uur

Een gesprek over Oekraïne door de ogen van jonge kunstenaars, wier leven en werk door de huidige situatie persoonlijk worden geraakt.

Twee deelnemers van STARTPOINT., de Tsjechische prijs voor jonge, Europese kunstenaars, presenteren zich in de gelijknamige tentoonstelling in de Amsterdamse kunstinstelling Arti et Amicitiae. Gena Kagermanov uit België kreeg voor zijn afstudeerwerk On War and Other Trivialities in 2020 een eervolle vermelding van de jury. Alexander Jemrilov ziet met een zekere scepsis het feit dat hij op meerdere plekken thuis is als uitgangspunt voor zijn werk. Het gesprek over hun persoonlijke ervaring uit Oekraïne en het voormalig Sovjetgebied zal worden geleid doorJohana Kotišová, fellow aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Gena Kagermanov (1990) uit Brussel bracht zijn jeugd door in de Kaukasus. Voor het project “On War and Other Trivialties” bezocht hij beide zijden van het front in de Donbas, een toen bevroren conflict ergens aan de rand van Europa. Het is een ongemakkelijk banale serie foto’s. Het gaat niet zo zeer over om welk conflict het nu eigenlijk gaat. De videoprojectie van een stroom situaties en details van een door oorlog geteisterd land is een gedenkteken voor mensen die jarenlang in een geruïneerde wereld leven, in staat van onzekerheid en angst.

 

Alexander Jermilov (1995) werkt in Den Haag, heeft een Hongaars paspoort en Russisch-Oekraïense roots. Zijn afstudeerinstallatie liet een dystopisch beeld van onze samenleving zien waarin alles met elkaar verwisseld was, het verleden met de toekomst en het heden, het hoge met het lage en het natuurlijke met het onnatuurlijke. Het gevoel verloren te zijn in de tijd wordt aangevuld door verwijzingen naar wapens alsof de obsessie voor die wapens een constante in onze wereld is.

 

Johana Kotišová werkt aan de Universiteit van Amsterdam waar ze zich bezig houdt met sociale antropologie en media studies. Haar eerste publicatie Crisis Reporters, Emotions, and Technology: An Ethnography (2019) richt zich op Europese verslaggevers in crisisgebieden. In haar huidige onderzoek concentreert ze zich op lokale medewerkers in conflict- en oorlogsgebieden die de informatiebron van internationale verslaggevers zijn. Zij verkeren in een uiterst kwetsbare positie die rechtstreeks hun emoties raakt. In het project Fixers and Stringers staan Oekraïne en Israël/Palestina centraal. Alexander Jermilov / Gena Kagermanov / Johana Kotišová