Lezing

Felix Hess, schilder en tekenaar, 1878-1943

14 sep 2022
16:00 -17: 00 uur, inloop vanaf 15:30 uur
Vrij toegankelijk

Op 2 september verschijnt De wereld van Jantje. Felix Hess, schilder en tekenaar, 1878-1943 geschreven door Sytze van der Veen. Hess was een Joodse tekenaar van spotprenten. Op woensdag 14 september is er een lezing in Arti et Amicitiae.

Felix Hess was voor de oorlog een Bekende Nederlander, vooral dankzij de spotprenten die hij twintig jaar lang tekende voor De Groene Amsterdammer. In zijn rubriek ‘Uit het Kladschrift van Jantje’ stak hij met zijn pseudo-kindertekeningen opgewekt de draak met alles en iedereen. Het jennende Jantje nam alle gewichtigheid op de hak en was jarenlang het geliefde enfant terrible van de Nederlandse pers. Hess is uit ons collectieve geheugen gewist, zoals zovele Joodse kunstenaars die in de oorlog zijn vermoord. Met hun leven werd hun kunstenaarschap en veelal ook hun werk vernietigd. Van Hess zijn maar weinig schilderijen bewaard gebleven en geschriften heeft hij amper nagelaten. Eigenlijk vormen zijn ‘Jantjes’ de voornaamste bron voor de reconstructie van zijn bestaan. Ze geven een beeld van de tijd waarin ze werden gemaakt, maar zijn ook vermomde zelfbeelden van de maker. Dit boek toont een aantal van Hess’ spotprenten en geeft een impressie van zijn andere werk, zodat de kunstenaar weer een gezicht en een naam krijgt.

Felix Hess was meer dan dertig jaar lid van Arti et Amicitiae toen Arti in 1941 lid werd van de Kultuurkamer en de Joodse kunstenaars werden uitgesloten van lidmaatschap. In september 2022 presenteert de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae een tentoonstelling en publieksprogramma over haar oorlogsverleden onder de titel U zult begrijpen dat … De keuzes van Arti et Amicitiae in en na WO2 waarin de In Memoriam tentoonstelling uit 1947 wordt gereconstrueerd. De lezing en boekpresentatie over Felix Hess is voortgekomen uit het proces rondom de tentoonstelling. Op de tentoonstellingszalen zullen drie werken van Felix Hess te zien zijn. Voor uitgebreide informatie over de tentoonstelling zie www.arti.nl

De lezing begint om 16: 00 uur, inloop vanaf 15:30 uur
Voor en na de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken

Sytze van der Veen (*1952) is historicus. Hij schreef onder meer de biografie van een achttiende eeuwse avonturier (Een Spaanse Groninger in Marokko. De levens van Johan Willem Ripperda) en was jarenlang werkzaam als redacteur van boeken en tijdschriften.
De wereld van Jantje. Felix Hess, schilder en tekenaar, 1878-1943, 9789064461712, € 30,00
21 x 24 cm groot, 184 pagina’s, full color uitgegeven. Voor de aanvraag van een recensie-exemplaar of interview kunt u zich richten tot Esther Brandt, tel. 0618938776