Arti et Amicitiae heeft het genoegen u uit te nodigen voor de lezing:
De Spaanse Burgeroorlog op canvas.
Het duel tussen Picasso en Zuloaga
Door: Dr. Eric Storm, universitair hoofddocent verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis, Leiden Universiteit.
In het kader van de expositie Verbeelde Idealen – kunstenaars in de strijd tegen Franco
De Spaanse Burgeroorlog werd ook op artistiek vlak uitgevochten, maar op dit strijdtoneel was de overwinning aan de Republikeinen. Dit was voor een belangrijk deel te danken aan Pablo Picasso, wiens aanklacht tegen het Duitse bombardement op de Baskische stad Guernica uitgroeide tot het symbool van de strijd tegen de muitende generaals en hun Italiaanse en Duitse trawanten.
Picasso’s ideologische tegenstander was Ignacio Zuloaga, een schilder die aan het begin van de twintigste eeuw furore maakte en in die tijd goed bevriend was met Gauguin, Degas, Rodin, Ravel en Picasso. Voordat de laatste aan zijn Guernica begon (1937) had Zuloaga de eerste grote overwinning van generaal Franco al vereeuwigd in Het beleg van het Alcázar (1936).
Op de Biënnale van Venetië ontving hij hiervoor de Gran Premio Mussolini. Tijdens de dictatuur van Franco zou Zuloaga’s zelfportret nog het biljet van 500 pesetas sieren, maar zijn keuze voor het Nationalistische kamp ging ten koste van zijn artistieke reputatie. Tegenwoordig is zijn werk buiten Spanje vrijwel onbekend. In deze lezing zal Eric Storm dieper ingaan op dit tweegevecht.