Gletsjers leven. Ze groeien en sterven af. Ze bevatten gezamenlijk bijna dertig miljoen kubieke meter ijs, dat is bijna negentig procent van al het zoetwater op onze aarde. Ze bepalen ons klimaat, ons leven.
Mijn ultieme ervaring was toen ik – 25 jaar oud – in het hooggelegen dorpje Pisang recht tegenover het Annapurna massief in Nepal stond. Het was een kristalheldere nacht. Ik stond op het dak van een huis en keek recht op 5000 meter hoge gletsjers, beschenen door ijzig wit maanlicht. Ik hoorde ze kraken, knallen en nadreunen. Onbereikbaar ver en toch dichtbij. Dat bleek de basis van mijn fascinatie.
Toen zag ik ze in volle omvang – maar nu zijn ze niet meer dan de helft van wat ze waren.
Ik had het voorrecht om in de Alpen en in de Himalaya op en tussen deze iconen van de opwarmende planeet te lopen, diep onder de indruk. Nu ben ik gefascineerd en geprikkeld om hun gelaagdheid vast te leggen in verf, want ze trekken zich terug, in rap tempo.
Erna Anema
Na een gesprek met Renée Hartog zal Anook Cleonne Erna’s boek ‘Lichtspiegelingen’ – dat zojuist is uitgekomen – presenteren. De Engelse ondertitel ‘Light Reflectivities’ kun je opvatten in de zin van ‘De mate van weerspiegeling van het licht’, hetgeen een vrije vertaling is van de titel.
Het boek bevat afbeeldingen van Erna’s werk van de afgelopen 25 jaar, en is vormgegeven door Winneke Hazewinkel. Chris Reinewald en Jurriaan Benschop hebben twee pakkende essays geschreven, waarin zij hun visie op Erna’s schilderijen weergeven.