Israel Golani

Concert en Arti Borrel

sociëteit

19 apr 2015
Aanvang 17 uur • Vrij toegankelijk voor leden en niet leden Barbara Stutterheim en haar assistenten verzorgen het buffet

La Guitarre Royalle
Israel Golani – barokgitaar

Israel Golani speelt in Arti stukken van zijn laatste CD ‘Raclerie Universelle’
Het programma is het product van Golani’s diepgaande onderzoek naar bronnen met authentieke gitaarmuziek uit de Franse barok. De gitaar was in het 17e-eeuwse Frankrijk een mateloos populair instrument, enthousiast bespeeld in alle lagen van de bevolking. Volgens de overlevering was de barokgitaar het favoriete instrument van Lodewijk XIV. Daarom zijn talrijke verzamelingen gitaarmuziek overgeleverd met daarin veel hof- en volksdansen, maar ook opvallend veel composities die speciaal voor het instrument zélf geschreven zijn. Golani speelt hoogtepunten uit deze rijke verzamelingen van o.a. Robert de Visée (1650-1732), Francesco Corbetta (1615-1681) en François le Cocq
(1685-1729)

Israel Golani studeerde aan de Universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Hij specialiseerde zich vervolgens in het bespelen van de renaissanceluit en theorbe bij Fred Jacobs aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Elizabeth Kenny aan The Royal Academy in Londen.
Inmiddels heeft hij zich gevestigd als een prominent luit-, theorbe- en barokgitaarspeler. Hij trad op met orkesten als het Scottish Chamber Orchestra, deFilharmonie en het Rotterdams Philharmonisch en werkte hij samen met gerenommeerde dirigenten als Paul McCreesh, Jos van Veldhoven en Michael Hofstetter.

Enige kritieken op de cd ‘Raclerie Universelle’:
Thoughtful and exquisitely crafted […]” Monica Hall in The Lute Society Magazine | “Golani spielt überaus musikalisch, kann aber auch einmal deftig in die Saiten hauen.” Joachim Lüdtke in Lauten Info | “[…] sophisticated understanding of 17th century style […]. […] has the refined skill to pull it off.” Paul Kieffer in The Lute Society of America.