Brasa mi ori../ Groet me met..

Suriname, actuele kunst en kunstenaars

sociëteit

10 jan 2020
16 uur
Vrij toegankelijk voor leden, € 3,- voor niet-leden

Paul Faber, kunsthistoricus/auteur, verzorgt een lezing over stromingen in de Surinaamse kunst. Rob Perée, recensent/auteur, signaleert hedendaagse tendenzen en ontwikkelingen. Eric Kastelein, auteur/historicus, belicht zijn recente publicatie ‘Gedenktekens en monumenten in Suriname’, kunst in de openbare ruimte.

Eric Kastelein (1954-)
Eric Kastelein (1954) is historicus en werkte als marketingmanager in het bedrijfsleven. Daarnaast studeerde hij geschiedenis. Hij deed onderzoek naar zijn voorouders en het resultaat daarvan publiceerde hij in het boek Langs het spoor van de wagemaecker. Een familiegeschiedenis van 1600 tot heden. Vanaf 2010 bezoekt hij jaarlijks Suriname. Hij schrijft parttime voor Parbode SurinaamsMagazine en de krant de Ware Tijd. Sinds 2017 doet hij research naar het herinneringserfgoed in Paramaribo. De (vergeten) geschiedenissen achter de cultuurhistorische standbeelden, borstbeelden, gedenkstenen, plaquettes en meer.
Zijn project – en boek in wording – Oog in oog met Paramaribo gaat over het herinnerings- erfgoed. Hij is op zoek gegaan naar de cultuurhistorische gedenktekens in de hoofdstad van Suriname. Naar de geschiedenissen achter de standbeelden, achter de borstbeelden, achter de gedenkstenen. En naar de kunstenaars die ze maakten. Hij slaagde erin veel vergeten verhalen over dit erfgoed te achterhalen. De verrassende vondst in het Koninklijk Huisarchief van zestig brieven uit 1922 en 1923 over de ruzies rond het standbeeld van Wilhelmina tussen beeldhouwer professor Gerard van Lom en de organisatie. Op een achtererf – na een tip en ergens in het centrum van de stad – ontdekt hij een verloren gewaande beeldengroep van een bekende Surinaamse kunstenaar. Paramaribo zoals niet eerder gezien.

Paul Faber (1951-)
Paul Faber (1951- is kunsthistoricus en curator. Hij was tot 2014 als Senior conservator Afrika verbonden aan het Tropenmuseum in Amsterdam. Hij was betrokken bij meer dan 100 tentoonstellingen en verschillende internationale museale samenwerkingsprojecten.
Paul Faber studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als bijvakken Afrikaanse geschiedenis en culturele antropologie. Na zijn studie doceerde hij kunstgeschiedenis aan de Rietveld Academie en aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1986 tot 1997 was hij verbonden aan het Wereldmuseum in Rotterdam. Daar werkte hij als coördinator Publieksdienst, later als Hoofd Presentaties.
Daarnaast was hij jarenlang verbonden aan het Tropenmuseum als conservator Afrika.
In 1994/1995 stelde hij samen met de Surinaamse journaliste Chandra van Binnendijk de tentoonstelling: ‘Twintig jaar Beeldende kunst in Suriname-1975-1995’ samen die in 1996/1997 in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien is geweest.
In 2015 publiceerde hij zijn biografie over de Surinaamse kunstenaar Jules Chin A Foeng. Kunstenaar, leraar en activist. LM Publishers.
Zijn publicatie Stuart Robles de Medina- pionier van de Surinaamse kunst- verscheen in 2016 bij LM Publishers.

Rob Perrée
Rob Perrée studeerde af in de Nederlandse letteren en literatuur en kunstgeschiedenis aan de UvA.
Is freelance curator en auteur/kunstcriticus gespecialiseerd in hedendaagse Amerikaanse, Afrikaanse en Surinaamse kunstenaars en richtte het online magazine https://africanah.org op. Een platform voor hedendaagse Afrikaans, Afro-Amerikaanse en Caraibische kunst. Hij is ook de eindredacteur van dit magazine.
Perrée heeft meerdere publicaties op zijn naam staan over o.a. video-kunst en Afro-Amerikaanse kunst. Daarnaast heeft hij ook kunstenaars monografieën op zijn naam staan die verschenen bij Jap Sam Books waaronder:

Remy Jungerman. Adding up to the West.
Marcel Pinas. Artist more than an Artist,
René Tosari. Diversity is Power.
Hij woont zowel in Amsterdam als Brooklyn.
www.robperree.com