Modeltekenen

Brasa mi ori / Groet me met…

Suriname in beweging

2 dec 2019
20.30 uur
Vrij toegankelijk voor leden € 3,- voor niet-leden

Brasa mi Ori / Groet me met… – Tekenavond Awasa Dans
Met dansgroep Dependency
Awasa: Surinaamse dans waarin de danser gebeurtenissen en activiteiten uit de samenleving verbeeldt.

De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae staat dit najaar in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname.

De kunstcollecties van Arti leden Carl Haarnack en Myra Winter tonen de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname.

Te midden van de tentooonstelling Brasa  mi ori / Groet me met…vindt op 2 december een bijzondere danspresentatie en modeltekenavond plaats.

Met trots kondigen we aan dat de dames van Dansgroep Dependency naar Arti et Amicitiae komen. De avond start met een korte lezing over de Awasa dans waar daarna er gedanst wordt en je onder begeleiding van Onno Boerwinkel kunt tekenen en schilderen.

Awasa is een dans uit de Afro-Surinaamse cultuur van de weggevluchte tot slaaf gemaakten. Wat op het eerste gezicht het meeste opvalt zijn de bewegingen die, licht voorover gebogen en door de knieën gezakt, met de voeten worden gemaakt. Tijdens deze dans wordt door de vrouwen de gebeurtenissen en activiteiten uitgebeeld met hand-, heupbewegingen. De mannen tonen hun kracht en kundigheid door middel van acrobatische bewegingen.

Eigen teken en/of schilder materiaal meenemen is handig. Arti heeft schetsboeken en kleurpotloden voorradig maar op is op en is de voorraad beperkt.
De avond is ook toegankelijk voor niet leden. Kosten: € 3

Onder begeleiding van Onno Boerwinkel, in samenwerking met Natasja Peerdeman en de sociëteitscommissie. Met dank aan dansgroep Dependency.

Kunstenaars: Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg Plein, Ravi Rajoocomar, George Struikelblok, Michael Tedja, Jan Quintus Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, Rene Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing, Sirano Zalman. Curator: Harald Schole

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij is wetenschapper en publicist. Myra Winter (Amsterdam, 1961) verbleef lange tijd in Suriname waar zij onder meer werkte bij het Surinaams Museum en archiefonderzoek verrichtte. In Amsterdam was zij met Henry Strijk actief bij de Vereniging Ons Suriname (opgericht in 1919) waar ze o.a. Galerie Nola Hatterman runde en met hem de basis legde voor hun gezamenlijke collectie.

Vanuit hun gezamenlijke interesse ontstond er een vriendschap die leidde tot meerdere samenwerkingsverbanden. Door hun liefde voor de Surinaamse kunst en kunstenaars groeide beider collecties kunstwerken. Kunst met een verhaal die vanuit een persoonlijk perspectief, momenten uit de hedendaagse Surinaamse kunstgeschiedenis weerspiegelen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory.
(Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018)