Poëzie en literatuur

Brasa mi ori/ Groet me met…

Michaël Slory

13 dec 2019
16 uur
Vrij toegankelijk voor leden, € 3,- voor niet-leden

Een middag in het teken van de dichter Michaël Slory (Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018) met een inleiding door prof. dr. Michiel van Kempen over zijn werk. Rudy Chotoe en Mireille Buldeo Rai dragen zijn gedichten voor.

Verder met medewerking van Peter de Rijk (pseudoniem Ezra de Haan) over zijn boek
‘Zoeken naar Slory- een reis door verrassend Suriname’.

Literatuurmuseum leent een portret van Slory uit gemaakt door de kunstenaar Dhiradj Ramsoedh, gemaakt ter ere van zijn 75ste verjaardag. Dit unieke portret in boekvorm kan deze middag worden ingekeken.

Te gast deze middag:
Mireille Buldeo Rai (1968) Art Lover & Maker. Tekent, schildert, schrijft, zingt, vliegt, dicht, acteert, hosts, traint. Poet & Performer.
Schrijven en tekenen doet Mireille al heel haar leven. Gefascineerd door communicatie, interactie, door gezichten en gezichtsuitdrukkingen. Dagboeken en tekenblokken vol.

De liefde voor het dichten is erbij gekomen in 2008 tijdens Amsterdam Wereldboekenstad. Daarna won een theatertekst in de vorm van een StandUp Monoloog een aanmoedigingsprijs in de vorm van een korte teaser presentatie op het theaterfestival Hollandse Nieuwe in het MC Theater.

Modeontwerpester Lenny Moeskops gaf als eerste een aantal jaren geleden de opdracht gedichten te schrijven voor een opening van een tentoonstelling van haar en hoedenmaaksters Yola Galinsky, Clementine Yesterhoudt en sieradenmaakster Dolores de Jong. Een van die gedichten Platte Stenen won de tweede prijs bij de Plantage Poëzieprijs in 2010.
https://nl.linkedin.com/in/mireillebuldeorai

Rudy Chotoe: Rudy heeft filmregie en filmgeschiedenis gestudeerd en werkt al 20 jaar in de kunst- en cultuursector. Hij heeft vooral veel als programmeur gewerkt zoals bij het Film Festival Africa in the Picture en bij het Kwaku Festival. In 2001 heeft hij het filmfestival Black Inc opgestart voor aandacht van cinema vanuit de Afrikaanse Diaspora. Momenteel werkt hij bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst als teammedewerker, een ondersteunde functie voor o.a. de meerjarige subsidietoekenningen. Rudy zijn interesse overspant een breed palet van kunsten, van film en beeldende kunst en podiumkunsten tot literatuur, maar vooral voor niet westerse kunst en cultuur. Hij is opgegroeid in Suriname. Daardoor had hij de kans om Michael Slory in Suriname vaker te ontmoeten, vooral op de middelbare school en hem te horen zijn gedichten voor te dragen en te reciteren.

Michiel van Kempen (1957), is auteur, dichter, letterkundige en hij is als bijzonder hoogleraar Nederlands – Caraibische letteren verbonden aan de UvA. Naast zijn eigen publicaties zoals romans, essays, reisverhalen en gedichten heeft hij ook talrijke bloemlezingen op zijn naam staan w.o. ‘Ik zal zingen om de zon te laten op komen’van Michael Slory en de ‘Spiegel van de Surinaamse poëzie’.
Daarnaast is hij ook eindredacteur van de weblog: Caraibisch Uitzicht.
https://werkgroepcaraibischeletteren.nl

Peter de Rijk (1957), schrijver, dichter, journalist, radiomaker en hoofdredacteur bij Uitgeverij in de Knipscheer die een rijk fonds met Surinaamse literatuur hebben.
Onder het pseudoniem Ezra de Haan schreef hij in 2015: ‘Zoeken naar Slory- een reis door verrassend Suriname’, dat verscheen bij uitgeverij In de Knipscheer.

Over Peter de Rijk / Ezra de Haan


Brasa mi ori / Groet me met…

De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae staat dit najaar in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname.

De kunstcollecties van Arti leden Carl Haarnack en Myra Winter tonen de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname.

Kunstenaars: Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg Plein, Ravi Rajoocomar, George Struikelblok,  Michael Tedja, Jan Quintus Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, Rene Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing, Sirano Zalman.
Curator: Harald Schole

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij is wetenschapper en publicist. Myra Winter (Amsterdam, 1961) verbleef lange tijd in Suriname waar zij onder meer werkte bij het Surinaams Museum en archiefonderzoek verrichtte. In Amsterdam was zij met Henry Strijk actief bij de Vereniging Ons Suriname (opgericht in 1919) waar ze o.a. Galerie Nola Hatterman runde en met hem de basis legde voor hun gezamenlijke collectie.

Vanuit hun gezamenlijke interesse ontstond er een vriendschap die leidde tot meerdere samenwerkingsverbanden. Door hun liefde voor de Surinaamse kunst en kunstenaars groeide beider collecties kunstwerken. Kunst met een verhaal die vanuit een persoonlijk perspectief, momenten uit de hedendaagse Surinaamse kunstgeschiedenis weerspiegelen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory.
(Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018)
Beeld: Soeki Irodikromo, zonder titel, 1997 (detail)

PUBLIEKSPROGRAMMA BRASA MI ORI / GROET ME MET….
Het door de sociëteitscommissie samengestelde uitgebreide publieksprogramma belicht de cultuur en actuele kunst uit Suriname en plaatst de tentoonstelling in een breder perspectief. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan workshops, pop-up events en ronde tafel gesprekken. Arti biedt hiermee de gelegenheid tot ontmoetingen tussen culturen, een bijdrage aan een inclusief Amsterdam.