Presentatie

Brasa mi ori/ Groet me met…

Traditie en Vernieuwing

14 nov 2019
20.30 uur
Vrij toegankelijk voor leden € 3,- voor niet- leden

Gasten: Renée Koldewijn, Anke Akerboom en Mirko Krabbé
Georganiseerd door de Societeits Commissie i.s.m. Myra Winter
Met dank aan: LM Publishers en de Vakschool Edelsmeden Amsterdam

Renée Koldewijn
In het werk van beeldend kunstenaar Renée Koldewijn staat identiteit centraal. In recente portretten en in haar installaties gaat ze in op de betekenis van de Surinaamse Angisa (gevouwen hoofddoek). Zij is geïnspireerd door de creativiteit van Surinaamse vrouwen met Afrikaanse roots. Door de bindwijze van de hoofddoek konden zij hun gevoel uiten in die tijd van slavernij.

Ook kunstenaar Nola Hatterman (Amsterdam, 1899-Brokopondo, 1984) en haar identiteitsverandering is een belangrijke inspiratie bron. In de tentoonstelling Brasa mi ori-Groet me met… zijn 3 werken van Renée Koldewijn opgenomen:

– Wait for me at the corner
– Portret van Jacqueline Ricket
– Nola’s vertrek

Gallery

Anke Akerboom, sieradenmaker, docent, initiator en directeur van de Vakschool Edelsmeden i Amsterdam en de kunstenaar Mirko Krabbe
In 2008 verbleven Anke Akerboom en Mikro Krabbé 2 maanden in Alapadu, een Inheemsen dorp in het district Sipalawini in Suriname met als doel: het ontwerpen en vervaardigen van sieraden gezamenlijk met de lokale bevolking. Zij vertellen hun ervaringen mede aan de hand van filmbeelden.
http://www.mirkokrabbe.nl/Mirko_Krabbe/Intro_-_Mirko_Krabbe.html

 

Brasa mi ori / Groet me met…
De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae staat dit najaar in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname.

De kunstcollecties van Arti leden Carl Haarnack en Myra Winter tonen de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname.

Kunstenaars: Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg Plein, Ravi Rajoocomar, George Struikelblok,  Michael Tedja, Jan Quintus Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, Rene Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing, Sirano Zalman.
Curator: Harald Schole

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij is wetenschapper en publicist. Myra Winter (Amsterdam, 1961) verbleef lange tijd in Suriname waar zij onder meer werkte bij het Surinaams Museum en archiefonderzoek verrichtte. In Amsterdam was zij met Henry Strijk actief bij de Vereniging Ons Suriname (opgericht in 1919) waar ze o.a. Galerie Nola Hatterman runde en met hem de basis legde voor hun gezamenlijke collectie.

Vanuit hun gezamenlijke interesse ontstond er een vriendschap die leidde tot meerdere samenwerkingsverbanden. Door hun liefde voor de Surinaamse kunst en kunstenaars groeide beider collecties kunstwerken. Kunst met een verhaal die vanuit een persoonlijk perspectief, momenten uit de hedendaagse Surinaamse kunstgeschiedenis weerspiegelen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory.
(Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018)
Beeld: Soeki Irodikromo, zonder titel, 1997 (detail)

PUBLIEKSPROGRAMMA BRASA MI ORI / GROET ME MET….
Het door de sociëteitscommissie samengestelde uitgebreide publieksprogramma belicht de cultuur en actuele kunst uit Suriname en plaatst de tentoonstelling in een breder perspectief. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan workshops, pop-up events en ronde tafel gesprekken. Arti biedt hiermee de gelegenheid tot ontmoetingen tussen culturen, een bijdrage aan een inclusief Amsterdam.