Big DaDa

Tour & AI-Smartlappen workshop

27 okt 2022
20:00 uur
Graag aanmelden via arti@arti.nl. Neem je eigen laptop mee. Toegang vrij.

20:00 uur – Tour door de expositie Big Dada door de curatoren
20:30 uur – Algoritme Smartlappen workshop met aansluitend karaoke,
bier en bitterballen. Neem je eigen laptop mee. Graag aanmelden via arti@arti.nl

De smartlap is het toonbeeld van spijt en rauwe, menselijke emotie. Kan een algoritme dit doorgronden en een smartlap generen met een échte snik? Met het smartlappen-algoritme van SETUP schrijft iedereen zijn eigen levenslied!
In een intieme schrijfsessie van 1 uur in de sfeervolle sociëteit van Arti, leer je het algoritme kennen en schrijf je samen met het algoritme onder het genot van een glas bier en een bitterbal jouw zelfgemaakte tranentrekker. Maar hoe leg je aan een AI uit welke emotie jij wil horen?

Samenwerken met AI

Een kunstmatig intelligent systeem kan zo ver kijken als de input die het heeft. Het smartlappen algoritme van SETUP is daarom getraind op de beste Hollandse smartlappen en kent het genre op haar duimpje. Patronen herkennen en voorspellen kan een AI dus als geen ander, maar betekenisvolle output genereren is een stuk moeilijker. Dit is waar de zoektocht naar de perfecte samenwerking tussen mens en AI begint. Krijgen jullie samen de zaal plat?

Achtergrond
Vanuit de belofte dat technologie ons overal bij kan helpen, onderzochten we in 2020 of een AI een waardevolle partner zou kunnen zijn bij het schrijven van een emotioneel lied zoals een smartlap. In samenwerking met AI-onderzoeker en muzikant Janne Spijkervet, Manfred Jongenelis en smartlappencollectief Pure Ellende ontstond daar een ode aan de snik, een succesvolle smartlap vol bloed zweet en tranen.

Makers

Marissa Memelink (SETUP)
Casper de Jong (SETUP)

Big DaDa
Dadaïsme in tijden van dataïsme
21 oktober tot en met 5 november 2022

Big DaDa is een kunstmanifestatie over de kracht van verbeelding in het digitale tijdperk, dadaïsme in tijden van dataïsme, oftewel de mens als kind, god en machine. Achttien kunstenaars prikkelen alle zintuigen in een energiek programma en speels parcours met installaties, video’s, performances, lezingen en workshops.
Big DaDa opent met een feestelijk programma op vrijdag 21 oktober, twee weken in aanloop naar de knallende slotavond tijdens Museumnacht op zaterdag 5 november.

Tentoonstelling: AKMAR, Anouk Kruithof, Mette Sterre, Jeroen van Loon, Anton Shebetko, Valentina Gal, Casper de Jong, Saemundur Thor Helgason, Bram Ellens, Leon de Bruijne, Maaike Fransen, Splitter Splatter.
Performances: RUBÉN S.A.N.C.H.É.Z, Sarjon Azouz, Joost Oomen, Allard Medema, Heidi Hörsturz, Maaike Fransen, Mette Sterre, Splitter Splatter.

Curatoren concept en samenstelling: Arjen Lancel en Kim Nathalia

Big DaDa is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en Pictoright Fonds.