In 1926 geeft Bart van der Schelling (1892-1970) zijn baantje op als varkensslachter in het Rotterdams abattoir en gaat zijn geluk zoeken in Amerika. In het Hollandsch Zeeliedenhuis bij New York ontmoet hij Willem de Kooning, later wereldberoemd, dan nog huisschilder. Het klikt tussen beide mannen en ze weten hun weg te vinden in de bruisende metropool. Bart weet een droom te verwezenlijken: zingen op Broadway. Maar bezorgd om het opkomend fascisme in Europa, vertrekt hij in 1937 naar Spanje om er met de Amerikaanse Lincoln Brigade tegen de troepen van Franco, Mussolini en Hitler te vechten. Hij raakt zwaar gewond. Als verstekeling keert hij terug naar Amerika waar hij naam maakt als zanger van antifascistische liederen, met mensen als Pete Seeger, Paul Robeson, Woody Guthrie. Na de Tweede Wereldoorlog keert het tij zich tegen de Spanjeveteranen. Met zijn Amerikaanse vrouw Edna neemt Bart in 1950 de wijk naar Mexico, in het gezelschap van een groep Hollywoodfilmers en scenarioschrijvers die ervan beschuldigd worden de Amerikaanse filmindustrie onder communistische invloed te brengen. In Mexico gaat Bart schilderen en maakt in korte tijd een opmerkelijke carrie`re als nai¨ef schilder. In 1964 komt hij voor een tentoonstelling naar Nederland. Hij ontmoet eindelijk zijn kinderen die hij sinds 1926 niet meer heeft gezien.
Yvonne Scholten is journalist. Zij werkte als correspondente in Italie¨ en als programmamaakster voor de publieke omroep. Zij maakte radiodocumentaires over de lotgevallen van Nederlanders in de Spaanse Burgeroorlog. In 2011 publiceerde zij ‘Fanny Schoonheyt, een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroorlog’.
( Bron: Libris)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Van 14 januari tot en met 28 maart 2019 staat de sociëteit van Arti et Amicitiae in het teken van Spanje. Onder de titel Verbeelde Idealen schenken we aandacht en kunstenaars die de zijde van de IIe Republiek kozen in haar strijd tegen Franco en zijn Duitse en Italiaanse trawanten. Aan de hand van affiches, tekeningen en foto’s krijgt de bezoeker een indruk van de manier waarop deze kunstenaars hun engagement tot uitdrukking hebben gebracht. Uitgangspunt vormt de collectie van kunstlievend Arti-lid Bart Gruson.
Het programma is in samenwerking met Renée Hartog, voorzitter van de Sociëteitscommissie, ontwikkeld. Curator: Harald Schole