Boekpresentatie

Arti lezing

‘Thérèse Schwartze, Painting for a Living’

22 sep 2017
17 uur
Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

Onlangs verscheen de eerste Engelstalige monografie over Thérèse Schwartze, geschreven en uitgegeven door Cora Hollema.

De auteur zal het boek nu presenteren in Nederland met een lezing over Schwartze en de overhandiging van een exemplaar aan Liesbeth Brandt Corstius kunsthistorica en voormalig museumdirecteur.

De Amsterdamse kunstenares Therese Schwartze (1851-1918) was tijdens haar leven een gevierd portrettiste, die de negentiende-eeuwse beau monde en het koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld bracht en daar miljoenen mee verdiende. Ze koppelde een groot talent en technische vaardigheid aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Ook internationaal vestigde zij haar reputatie met talloze tentoonstellingen en opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten.

‘Thérèse Schwartze, Painting for a Living’  vertelt het verhaal van de harde leerschool van een talentvol meisje bij haar ambitieuze Amerikaanse vader, de ‘drive’ en het zakelijk talent van haar migrantenachtergrond, haar artistieke ontwikkeling en technisch raffinement, de internationale roem en haar miljoenenvermogen. Van de jaloezie en verbijstering die zij opriep. Het verhaal van een bijzondere persoonlijkheid en een kosmopolitische carrière.

 

www.thereseschwartze.com