Arti- koor 30 jaar!!!

29 nov 2019
20 uur

ARTI – koor 30 jaar !! Feestelijk optreden 29 nov. a.s. 20.00 uur

Vrijdagavond 29 november viert het Artikoor het 30 jarig bestaan met een uniek optreden. In de tentoonstellingszaal zal om 20 uur een speciale jubileumuitvoering worden gegeven, liederen geïnspireerd op de natuur. We beginnen het programma met een aantal liederen waarin simpelweg een ode wordt gebracht aan de schoonheid van de natuur. Gaandeweg komt er meer verdieping in de liederen en wordt de natuur verbonden aan menselijke emoties. Zo wordt de witte sneeuw vergeleken met de blanke ziel en de nacht verbonden aan angst voor verlies. Herinnering aan vroeger wordt gevoeld bij het zien van de zee. De hang naar vrijheid wordt vergeleken met de vrijheid van vogels , niet zonder risico’s maar de moeite waard.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Artikoor wordt de muziek ook verbonden met kunst. De kunstenaar Ronald Ruseler liet zich inspireren door de liederen en zocht daar uit zijn collectie kunstwerken bij die aansloten bij de inhoud van de liederen. Ze worden tijdens het zingen vertoond. Op deze manier geeft het Artikoor uiting aan de verwantschap van de zingend eleden aan de kunst die door leden wordt voortgebracht.

Arti is de enige sociëteit van beeldende kunstenaars in Europa met een eigen koor. En daar mogen we trots op zijn In 1989, het jaar dat Arti 150 jaar bestond, werd het Arti-koor opgericht door Geert van Tijn. Na een aanvangsdecennium met regelmatige wisselingen van dirigenten en pianisten zingt het koor inmiddels 22 jaar onder leiding van Janet de Langen, de laatste 12,5 jaar begeleid door Richard Hengeveld. Al heel wat jaren worden er eens per jaar duo-concerten gehouden met het Kringkoor , meestal in juni, en soms het WellingToonkoor , vlak voor Kerst.

Het niveau van het koor is met de jaren gestegen: in 2011 trad het samen met Groot Excelsior op in de Westerkerk met de Missa Katherina van Jacob de Haan. En in 2018 werd de Messa di Gloria uitgevoerd in Venetie’s oudste basiliek, vlak bij de Biënnale locaties.

Na het optreden is er vanaf 21 uur gelegenheid om een toast op het koor uit te brengen en om te borrelen. Het is de gelegenheid voor huidige en oud-koorleden, kunstenaars en leden om elkaar te ontmoeten. Komt het horen en zien !