'De ijzeren eeuw'

Arti Actueel

door Professor dr. Kees Zandvliet

17 apr 2015
16 uur
• Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

In de 19de eeuw ondergaat Nederland een ware transformatie. Wegen, sporen en kanalen worden aangelegd. Overal in het land verrijzen industrieën met moderne machines. De kunst vindt aansluiting bij nieuwe stromingen. Op schilderijen van Breitner is te zien hoe een nieuw Amsterdam uit de grond wordt geheid. De hoofdstad verandert in een dynamische metropool met de bouw van vele nieuwbouwwijken, bijzondere winkelpanden, het paleis van volksvlijt en niet te vergeten de gietijzeren dakconstructie van Arti (nu verborgen achter een verlaagd plafond op de tentoonstellingszalen).

In deze lezing komen thema’s als industrialisatie, massaconsumptie, emancipatie en nationalisme aan de orde. Ook fotografie en film, die beide hun oorsprong vinden in de 19de eeuw spelen een belangrijke rol. De 19de eeuw was modern, roerig en vol tegenstrijdigheden.

Professor dr Kees Zandvliet is conservator van het Amsterdam Museum, samensteller van de tentoonstelling ‘De ijzeren eeuw’, te zien van 6 maart t/m 31 juli in het Amsterdam Museum en mede-auteur van het bij de tentoonstelling verschenen boek ‘De ijzeren eeuw’.

door Professor dr Kees Zandvliet