Alexander, Napoleon en Joséphine

Arti Actueel

22 mei 2015
16 uur
• Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

Alexander, Napoleon en Joséphine. Van Chateau de Malmaison naar de Hermitage.
Een lezing door Anna Ostrovskaja

In 2015, 200 jaar na de slag bij Waterloo herdenkt Europa de veldtochten van Napoleon Bonaparte. Zijn militaire expansie en uiteindelijke nederlaag hebben het Europese politieke landschap drastisch veranderd. Ook de kunstwereld werd door de regie van Napoleon enorm beïnvloed. Daarbij speelde Napoleon’s grote liefde Joséphine de Beauharnais een aanzienlijke rol.

Op dit moment loopt er in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling “Alexander, Napoleon en Joséphine. Het verhaal van vriendschap, oorlog en kunst”. Eén van de verhaallijnen van de tentoonstelling focust zich op Joséphine en haar leven in het Paleis van Malmaison in de omgeving van Parijs.

In de lezing belicht Anna Ostrovskaja het leven van Joséphine als kunstminnende vrouw en verzamelaar. Haar verzameling van meer dan 400 schilderijen, tekeningen, beelden, meubelstukken en objecten van toegepaste kunst bevond zich in Malmaison. Het grootste deel daarvan bevindt zich nu in de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St. Petersburg. In de lezing zal ook de bijzondere weg die de collectie van Chateau de Malmaison naar St. Petersburg heeft afgelegd ter sprake komen en de rol daarbij van de platonische liefde tussen Joséphine en de Russische tsaar Alexander I.

Anna Ostrovskaja, kunsthistorica gespecialiseerd in de geschiedenis van de Russische kunst en culturele betrekkingen tussen Rusland en West-Europa.