Japanse theeceremonie

zalen

6 apr 2018
11 -12 uur

Over de gehele wereld is thee een zeer geliefde drank. In Japan echter is de thee een belangrijk deel van de cultuur geworden. Daar heeft het bereiden en drinken van thee een esthetische betekenis gekregen die ontwikkeld is tot een belangrijke kunstuiting.

Een theeceremonie is de uiterlijke vorm van een gevoel dat men ontwikkelt door de studie van “Chado”, de Weg van de Thee. De groene poeder thee, matcha genaamd, die gebruikt wordt tijdens een theeceremonie is in de 12 e eeuw in Japan geïntroduceerd door Zen monniken bij terugkeer van hun studie in China. Zij gebruikten de thee als geneesmiddel en als een stimulerend middel om wakker te blijven tijdens hun zen meditatie. Vanuit deze praktische toepassing zijn in Japan de vormen van ceremoniele thee bereiding ontstaan.

Sen Rikyu vormen de basis voor Wa, Kei, Sei en Jaku, wat berekent: harmony, respect, reinheid en innerlijke rust. Eerder leest u over Chado (De Weg van de Thee), een eeuwenoude traditie geïntroduceerd door de Zen Monniken

Het Zen Boeddhisme bleek, door haar intuïtief zoeken naar de essentie der dingen, voorbestemd de theeceremonie verder te ontwikkelen.

Na 400 jaar is vandaag nog steeds de invloed van Sen Rikyu merkbaar. Dichtbij het Keizerlijke Paleis in Kyoto vindt men de landgoederen van de familie Sen. In een daarvan woont de huidige hoofd van Urasenke, Sen XVI, de 16 e afstammeling van Sen Rikyu.

Herman Soshu Somsen, heeft hier zijn drie jarige thee opleiding ondergaan, die hij in 1997 met goed gevolg heeft afgerond. Teruggekeerd naar Nederland geeft hij leiding aan het kantoor van Urasenke in Nederland; The Urasenke Netherlands Liaison Office in Hollandsche Rading (net onder Hilversum) Verder verzorgt hij, de thee lessen die twee dagen per week in de theekamer van het Japans Cultureel centrum (EGCC) in Amstelveen en in de Netherlands Liaison Office in Hollandsche Rading worden gegeven. Het houden van thee bijeenkomsten, het geven van demonstraties en lezingen behoren tevens tot de werkzaamheden die door de Netherlands Liaison Office worden verzorgd.

In Arti kunt u nu de ervaring opdoen van een Japanse Thee Ceremonie in Arti Amicitiae. Dit onder leiding van Herman Soshu Somsen.

 

De theeceremonie is onderdeel van de randprogrammering van de tentoonstelling
“Van Volks tot Verheven, Collectie Japanse papierrollen van Peter Poldervaart”Arti toont een deel van de omvangrijke collectie papierrollen van Peter Poldervaart. Peter Poldervaart was hoofdrestaurator papier in het Rijksmuseum. Voor zijn werk reisde hij regelmatig naar Japan. Hij ontmoette er de beste papiermakers van het exclusieve kozo papier en kreeg de smaak te pakken om Japanse rolschilderingen te verzamelen.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling

Met dank aan Natasja Peerdeman, Renée Hartog en Peter Poldervaart.