UITGESTELD

Exploded View

22 jan 2021
t/m
28 feb 2021

Beeld: MAARTEN DAVIDSE | The Concious Collective (2019/2020), detail

——

EXPLODED VIEW – TENTOONSTELLING ARTI ET AMICIAE 22 januari – 28 februari 2021

In 2018 en 2019 zijn 13 internationale kunstenaars op expeditie gegaan naar het Parco Regionale dell’Appia Antica in Rome. Dit lintvormig park, dat als groene long door de zuidelijke contreien van Rome trekt, vormt de eerste 11 mijl van de beroemde Via Appia Antica, die met zijn in totaal 360 mijl tot aan Brindisi (Zuid-Italië) loopt. Samen met diverse wetenschappers, stakeholders en praktijk-beoefenaars – variërend van archeologen, architecten, planologen tot parkmanagers en geologen, een vulkanoloog en een valkenier – hebben de kunstenaars/onderzoekers verschillende delen en lagen van het Via Appia park in kaart gebracht en is er een diversiteit van nieuwe perspectieven op dit eeuwenoude erfgoedlandschap aan het licht gekomen. De resultaten van het interdisciplinaire onderzoek in Rome, waarbij de kunstenaars figureerden als pelgrim, interviewer, tuinman, danser, spelleider of actievoerder, worden in de vorm van nieuwe, spannende projecten, filmproducties en installaties hier in Arti et Amicitie tentoongesteld. In samenwerking met het Allard Pierson Museum is een wervelend publieksprogramma samengesteld.

De resultaten van bij dit project betrokken kunstenaars vormen – als een actuele explosietekening van de Via Appia Antica – de tentoonstelling Exploded View.

Curator: Krien Clevis

Deelnemende kunstenaars: Jasper Coppes, Maarten Davidse, Pavèl van Houten, Eline Kersten, Wouter Osterholt, Daniela de Paulis, Miriam Sentler, Curdin Tones en Frank Müller, Leonid Tsvetkov en TransfusioniI ( Silvia Stucky, Jacopo Benci, Paola Romoli Venturi).

I.v.m. de maatregelen rondom COVID-19 is de oorspronkelijke datum (23.04 – 31.05.2020) verplaatst naar 21.01 – 28.02.2021.

Exploded View is mede mogelijk gemaakt dankzij een genereuze bijdrage van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds (Noord-Holland).

HOME

Exploded View zou gelijktijdig lopen aan het tentoonstellingsproject Via Appia Revisited van dr. Krien Clevis, in het Allard Pierson museum (20.02 – 31.05.2020). De tentoonstelling toont het resultaat van haar jarenlang fotografisch veldonderzoek aan mijl V en VI van de Via Appia Antica. Haar 2D-film-projecties vormen de basis voor de getoonde 3D-omgevingen, ontwikkeld door een team van 3D-ontwerpers met behulp van dronefotogrammetrie.

Via Appia Revisited. Tijdreizen over de Eeuwige Snelweg