Exploded View

9 apr 2021
t/m
9 mei 2021

zalen

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

EXPLODED VIEW

Deelnemende kunstenaars: Jasper Coppes, Maarten Davidse, Pavèl van Houten, Eline Kersten i.s.m. Jacqueline Heerema, Wouter Osterholt, Daniela de Paulis, Miriam Sentler, Silvia Stucky, Curdin Tones i.s.m. Frank Müller, Leonid Tsvetkov en Paola Romoli Venturi.
Curator: Krien Clevis

In 2018 en 2019 zijn 13 internationale kunstenaars op expeditie gegaan naar het Parco Regionale dell’Appia Antica in Rome. Dit lintvormig park, dat als groene long door de zuidelijke contreien van Rome trekt, vormt de eerste 11 mijl van de beroemde Via Appia Antica, die met zijn in totaal 360 mijl tot aan Brindisi (Zuid-Italië) loopt. Samen met diverse wetenschappers, stakeholders en praktijk-beoefenaars – variërend van archeologen, architecten, planologen tot parkmanagers en geologen, een vulkanoloog, een valkenier en een kraai (en niet te vergeten ettelijke vrijwilligers en lokale bevolking) – hebben de kunstenaars verschillende delen en lagen van het Via Appia park in kaart gebracht en is er een diversiteit aan nieuwe perspectieven op dit eeuwenoude erfgoedlandschap aan het licht gekomen. De kunstenaars figureerden hierbij onder andere als pelgrim, interviewer, tuinman, danser, spelleider of actievoerder; zij observeerden en participeerden.

De resultaten van dit interdisciplinaire onderzoek van erfgoedspecialisten en kunstenaars/onderzoekers in Rome worden in de vorm van nieuwe, spannende projecten, filmproducties en installaties op een nader te bepalen datum in Arti et Amicitiae te Amsterdam tentoongesteld. In samenwerking met het Allard Pierson Museum en de UVA wordt een ( online) publieksprogramma samengesteld.

De resultaten van bij dit project betrokken kunstenaars vormen – als een actuele explosietekening van de Via Appia Antica – de tentoonstelling Exploded View.
Curator: Krien Clevis

meer informatie over het project

meer informatie over de kunstenaars

N.B. De oorspronkelijke datum (23.04 – 31.05.2020) is i.v.m. de maatregelen rondom COVID-19 verplaatst naar 9 april tot en met 9 mei 2021.

Het Exploded View onderzoeksprogramma in 2018-2019 is een uitwisseling tussen het Parco Regionale dell’Appia Antica in Rome met het Amstelpark in Amsterdam, en is tot stand gekomen in samenwerking met het Interfacultair Onderzoeksinstituut CLUE+ (Cultural Landscapes and Urban Environment) van de Vrije Universiteit, Stichting In Principio en Zone2Source, te Amsterdam.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Hollend