Annie Wright

Annie Wright

Annie Wright’s oeuvre heeft één uitgangspunt: de lens. Aanvankelijk kwamen daar foto’s en video’s uit voort die over identiteit gaan, en die de overgang van de 20e naar de 21e eeuw reflecteren. Maar door een onverwachte gebeurtenis in 2008 is ze een nieuwe weg ingeslagen toen een inwoner van het historische Egyptische dorp Qurna haar vroeg om de verwoesting van zijn dorp door de overheid te documenteren. Sindsdien is ze vooral fotograaf van cultureel erfgoed in het Midden Oosten, Noord Afrika, Ierland en Schotland.

Sinds drie jaar is ze betrokken bij een project rond de oude burcht van Illigh, aan de rand van de Sahara in Marokko. Dit was ooit een machtscentrum dat de handelsroutes beheerste die vanuit Timboektoe, via de Sahara en de haven van Agadir, tot in Europa reikten.

Door de poorten van Illigh werden behalve goud, ivoor, struisvogelveren en gom, zwarte slaven aangevoerd. Sommige van hun afstammelingen wonen nog steeds rond de burcht. Naast de architectuur, de poorten en de deuren van de burcht, richt Annie zich op deze afstammelingen, onder wie vrouwen die zelden gefotografeerd zijn. En die gewoonlijk hun identiteit als in een reflex verhullen achter een sluier. In ruil daarvoor krijgen ze afdrukken en herstelt Annie beschadigde foto’s van familieleden.

Momenteel bereidt ze het fotoboek ‘The Old Kasbah of Illigh’ voor dat wordt uitgegeven wordt door La Maison de la Photographie de Marrakech.

Behalve haar werk in Illigh was Annie in 2019 artist in residence bij de Ness of Brodgar, een Neolithische opgraving op de Orcaden (Schotland) die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Verder zijn haar foto’s van Palmyra opgenomen in het archief van het Franse Musée d’Archéologie Nationale als bronnenmateriaal voor de reconstructie van door IS verwoeste monumenten.

Opleidingen: Winchester School of Art (VK), University of the Arts, London & de Jan van Eyck Academie (Maastricht).
Tentoonstellingen in o.a. the Institute of Contemporary Art (Londen), Highlanes Gallery (Drogheda, Ierland), het Stedelijk Museum (Amsterdam), the Doulun Museum of Modern Art (Shanghai) & het Van Abbemuseum (Eindhoven).
Werk is opgenomen in o.a. The Arts Council (VK), Het Stedelijk Museum, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (NL), Channel 4 (VK), Van Abbemuseum bibliotheek & IHLIA LBGTI Heritage (NL).

www.anniewrightphotography.com


Sa’adia bint Mbark, Illigh

Illigh, binnen de Witte Burcht

Illigh, de Witte Burcht