Joop Haring

Joop Haring

In mijn herinnering als kind, staat een moment centraal dat ik later pas heb herkend als ‘een kunstenaarservaring’…
Ik was ‘iets’ aan het maken dat geen voorstelling had, maar waar ik uiterst tevreden over was. Ik begreep het niet! Ik was 7 jaar, woonde met mijn twee oudere broers en grote zus in een ruim bovenhuis in Den Haag.

Meestal na het avondeten mocht ik nog naar buiten om te voetballen in de straat. Maar nu had ik daar geen zin in, want ik had een houten sigarenkistje van mijn vader gekregen.

Die rookte Ritmeester Buat, een dikke bolknak.

In dat kistje was ik met spijkertjes en draadjes ‘iets’ aan het fabriceren, dat van tevoren niet duidelijk was… Er was geen plan, alleen het plezier van het timmeren en verbinden van de spijkers met de draden. Ik was er trots op en liet het zien aan mijn broer. Die vond het NIKS.
Later begreep ik, dat dit met ‘kunst’ altijd zo gaat. Je maakt iets vanuit je gevoel (dat alleen is al een gotspe), belachelijk,… totdat iemand het oppikt en zegt; ”he, ga daarmee door, ga naar de kunstacademie”!

In Arnhem (Artez) heb ik dat 40 jaar geleden gedaan en ik vond dat fantastisch! Eindelijk de mogelijkheid om je goed te ontwikkelen.

Je medestudenten zijn uiterst nuttig, want je scherpt jezelf door je kunst met hen te delen. Kunst is communicatie. Tentoonstellen, ideeën uitdragen, je verhaal vertellen, hoort daarbij!

Ik heb veel gereisd en heb hierdoor ervaren, dat andere culturen mijn creatieve proces op gang kunnen brengen en mij dwingen positie te bepalen. Daardoor heb ik veel inzicht gekregen en is ‘input’ ontstaan voor mijn werk.

Het project ‘The Golden Light’ – Amsterdam – Varanasi gaat over LICHT. Aan dit kunstproject heb ik 2 jaar gewerkt en in 2021 gepresenteerd met een boek.

‘Bestaat er een verband tussen ‘religie’(heilige plaats) en ‘licht’? ‘Wat verbindt de moderne mens aan zijn mobieltje? ‘Hoe belangrijk is het ritueel en vinden we steeds nieuwe uit voor onze hunkering naar communicatie?

In de ARTSpace van Arti (15 nov. t/m 19 nov. ) laat ik een deel van dit project zien.
The Golden Light is een reflectie op geloof en nieuwe hoop op een sprankelende wereld!
Het boek (€ 20) is te koop gedurende de tentoonstelling.