Artist talk

4 Artists revisited

zondag 28 januari 2018

Zalen

15 uur

Artist talk/ Discussiemiddag onder leiding van Jeanne van Heeswijk, conceptueel kunstenaar

Kunstenaars  Joseph Sassoon Semah, Roland Berning, Manèl Esparbé i Gasca en Alexander Schabracq gaan in gesprek met een aantal kunstcritici rond het thema ‘100 jaar conceptuele kunst’ met als centrale vraag ‘wat is een kunstwerk?’ en aanvullend de vraag ‘wat is de rol van de mid career kunstenaar in de hedendaagse kunstwereld?’

De Artist talk is onderdeel van de tentoonstelling 4 Artists Revisited – four Musketeers in Arti et Amicitiae

Over de tentoonstelling:
Op instigatie van Alexander Schabracq toont Arti et Amicitiae werk van de ‘midcarreer’ kunstenaars Joseph Sassoon Semah, Roland Berning, Manèl Esparbé i Gasca en Alexander Schabracq.

Het idee voor deze tentoonstelling ontstond toen de kunstenaars elkaar ontmoetten in 2016 op een opening van Arti. Ze raakten in een verhitte discussie over de vraag ‘Wat is een kunstwerk vandaag de dag?’ Kunstenaar en curator Hulya Yilmaz postte een foto op Facebook, waar ze werden gebombardeerd tot ‘De vier musketiers’.

Een eeuw geleden, in 1916, presenteerde de Montross gallery in New York de dada-isten Marcel Duchamp en Jean Crotti en de kubisten Jean Metzinger en Albert Gleizes onder de noemer: ‘The four Musketeers’. Een jaar later schokte Duchamp de wereld met ‘Fountain’, een conceptueel kunstwerk.

De bovengenoemde vraag ‘wat is een kunstwerk vandaag de dag’ heeft sindsdien niets aan actualiteit ingeboet en was aanleiding voor Schabracq om de drie kunstenaars uit te nodigen om gezamenlijk met recent werk deel te nemen aan deze tentoonstelling waar hun beelden, installaties, schilderijen, video’s en performances te zien zullen zijn.

De vier kunstenaars manifesteerden zich ieder afzonderlijk in de jaren 80 van de vorige eeuw via het Amsterdamse alternatieve circuit. Al snel werden ze opgepikt door de gevestigde kunstwereld. Ze maakten naam en bouwden reputaties op. In deze tentoonstelling kijken ze terug op roerige jaren met deconstructivisme, postmodernisme en de anything goes -mentaliteit waarbij het individu de maat werd.

Eclectische huiskamer
Curator Hulya Yilmaz presenteert de tentoonstelling als een eclectische huiskamer; een compilatie van verschillende stijlen kunstenaarschap en werk, botsend, confronterend maar gepresenteerd als geheel. Tentoonstellingsmaker Thomas Meijer zu Schlochtern is betrokken als adviseur.