Reinder van der Woude

Reinder van der Woude

Reinder van der Woude: ‘Het wereldprobleem’.

Een vroeger in opdracht van de GG & GD gemaakt kunstwerk van mij is getiteld ‘Ne fais jamais confiance à l’ art’.
Deze titel is in het Frans omdat ik het in dit geval beter vind klinken dan in het Nederlands en ik Russisch toen sowieso nog niet beheerste.
Na een jarenlange schildertocht vanaf eind zeventiger jaren tijdens welke ik een grote afstand over schilderslinnen en papier heb afgelegd en waarin cirkels, driehoeken (vlaggetjes boven zonnige Spaanse steden), verfvlekken, politici, rechthoeken, landschapstaferelen & meisjes elkaar moeiteloos afwisselen of een verbond met elkaar aangaan, werk ik nu aan minimalistische composities met veel coloriet in de vorm van een opsomming van diagonaal doorgesneden vierkanten.

Ik werk meestal in series. Uit ongeveer 2010 is de serie ‘Summer designs’ / ‘Blozende bladeren’. Deze serie werd uiteindelijk in combinatie één 12-delig kunstwerk.
Daarna kwam de serie ‘Urban nature’ / ‘Stadsnatuur’ en o.a. de serie ‘De raadgevers’ (enigszins geïnspireerd door het in 1662 geschilderde ‘De staalmeesters’ van Rembrandt), de serie ‘Introspectie’ / ‘Introspection’ en de ‘Linkse hobby’ serie.
Daarnaast is er nog de serie waarin het enige verbindende element het formaat is: 150x170cm. Deze serie krijgt wellicht nog een vervolg.

Aan de recente driehoekschilderijen begon ik ongeveer 2 jaar geleden met de serie ‘Love hurts’ (waarvan de titel is ontleend aan het gelijknamige countrynummer in de duet-uitvoering van Gram Parsons en Emmylou Harris).

Een vervolg hierop was de serie ‘Love supreme’ (geïnspireerd door de beroemde compositie en de plaat ‘A love supreme’ uit 1965 van jazz-saxofonist John Coltrane).

De driehoek schilderijenserie waaraan ik momenteel werk is getiteld ‘Het wereldprobleem’. Elk volgend bewerkelijke werk in deze serie biedt een nieuwe (genummerde) oplossing voor het wereldprobleem. Deze serie is waarschijnlijk het meest veelomvattend en beoogt tegelijk met het creëren van poëzie een nuttige beeldende bijdrage te leveren aan de filosofie en de maatschappelijke en politieke praktijk.

 


‘De raadgevers 1’, 95x100cm


‘De raadgevers 2’, 95x100cm

‘De raadgevers 4’, 95x100cm


‘De raadgevers 5’, 95x100cm

‘Het wereldprobleem, Oplossing Nr. 1’, 120x100cm


‘Het wereldprobleem, Oplossing Nr. 2’, 120x100cm


‘Het wereldprobleem, Oplossing Nr. 3’, 120x100cm


Overzicht serie ‘Love supreme’, per deel 60x60cm

‘Summer designs, / ‘Blozende bladeren’ 12-luik, 175x375cm

Overzicht serie ‘Urban nature’ / ‘Stadsnatuur’, per deel 75x85cm


‘Reinder van der Woude Linkse hobby’, 30x40cm

Visitekaartje

‘Love hurts II’, 30x40cm

‘Onderscheiding’ / ‘Decoration’, 150x170cm

Tomatentuin’ / ‘Tomato garden’ 3-luik, 230x600cm

‘Carnaval’, 150x170cm

‘Lunch’, 60x80cm