Roosmarijn Schoonewelle

Roosmarijn Schoonewelle

Roosmarijn Schoonewelle (Hoorn, 1980) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze is een inventieve materiaal- en kleurspecialist met een grote interesse in kunsthistorische tradities zoals het pronkstuk, het stilleven en decoratieve kunst. Haar werk is robuust en dynamisch van uiterlijk. In ondermeer gouache, inkt en oliepastel toont ze een schijnbaar statische façade, waarachter een beweeglijke wereld vibreert, waarin de materie elk moment elke denkbare vorm aan lijkt te kunnen nemen. In haar sterk aan schilderkunst refererende tekeningen tast zij de grenzen af tussen abstractie en figuratie, ze presenteert vormen, die doen denken aan kasten, sculpturale objecten of fruitschalen. De wereld is maar gedeeltelijk te bedwingen en dit brengt een spanning met zich mee, uiteindelijk heeft de mens geen invloed op een tsunami, virusuitbraak of het weer. Alles is voortdurend aan het groeien, transformeren, afbrokkelen en ontbinden. Het dagelijks leven vormt hierin geen uitzondering. Dingen krijgen vorm en gaan weer op in het grote geheel. Dit idee van tijdelijkheid en constante verandering speelt een grote rol in haar werk.

Uitwisseling en samenwerken zijn belangrijke elementen in haar beroepspraktijk. Naast haar individuele werk, werkt ze sinds 2019 samen met Josine Timmer onder de naam Timmer &  Schoonewelle. Het kunstenaarsduo maakt van schetsen, knipsels, kleine tests en geschilderde fragmenten – die Timmer en Schoonewelle in hun individuele praktijken verzamelen – collages in verschillende formaten. Van een serie kleine collages in A5- formaat tot wandvullende assemblages op locatie. Herhaling, ritme, kleur en improvisatie spelen een belangrijke rol bij het maken van nieuwe werken. Ze zien in het dagelijks leven dat alle dingen de neiging hebben om in chaos te vervallen en dat men er energie in moet stoppen om een nieuwe staat van evenwicht te creëren.

Met Richtje Reinsma en Heleen Wiemer werkt Schoonewelle sinds 2006 samen onder de naam Het Harde Potlood. Samen ontwikkelden ze een experimenteel oeuvre dat o.a. installaties en performances omvat, en tekenkunst als grondslag en vaste waarde heeft. Sinds 2018 werkt Het Harde Potlood aan een artistiek onderzoeksproject over het huishouden met als titel As The Dust Returns. Ze vatten het huishouden breed op: schoonmaak, onderhoud, samenleven, zorg, hygiëne, opvoeding, privésfeer, angstmanagement, micropolitiek, persoonlijke systematiek en zingeving (tradities, symbolen, rituelen). De eerste performance in het kader van As The Dust Returns heeft plaatsgevonden in Extrapool Nijmegen (2020).


Timmer & Schoonewelle, Monument for turbulent Times

 


Roosmarijn Schoonewelle, Universum

 

Roosmarijn Schoonewelle, Global Recycables

 


Het Harde Potlood, as the dust returns