Magdalena Jesionek

Magdalena Jesionek

De fascinatie voor architectuur is ontstaan tijdens mijn studie aan de Kunstacademie in mijn geboortestad Krakow. Sinds 1982 woon en werk ik in Amsterdam, waar ik, na het afronden van de opleiding aan de Rietveldacademie, gaandeweg architectuur en stedelijk landschap als het hoofdthema van mijn schilderkunst heb gekozen. De relatie ruimte – licht – bouwmassa staat in mijn werk voor de verhouding van de mens tot zijn omgeving. Zijn – indirecte – aanwezigheid in mijn schilderijen komt overeen met wat Martin Heidegger als de oorspronkelijke betekenis van het bouwen definieert: “mens zijn betekent bestaan, betekent wonen”.

Mijn schilderijen zijn geen fotografische weergave van de buitenwereld. Ik gebruik foto`s als een schetsboek, een geheugensteun.

Ik ben ook geïnteresseerd in multimediale projecten waarin schilderkunst een relatie aangaat met andere (kunst-)disciplines. In 2013 heb ik, samen met het strijkkwartet Arcato Lingua, een (interdisciplinair) project uitgevoerd, gewijd aan de muziek van de Poolse componist Witold Lutoslawski.

 

Toon galerij