Jak Beemsterboer

Jak Beemsterboer

Jak Beemsterboer woont en werkt in Alkmaar en studeerde aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Na het volgen van de studierichtingen audiovisueel, grafisch ontwerpen en binnenhuisarchitectuur studeerde hij af met een individueel pakket. Sindsdien heeft hij zich voornamelijk toegelegd op het maken van collages en schilderijen.

Thema’s die hij gebruikt zijn de bekende basisthema’s uit de beeldende kunst: portretten, landschappen en stillevens.

In zijn werk draait het altijd om personen ook al lijken ze niet altijd aanwezig te zijn in de collages. Deze personen zijn niet meteen te duiden, ze zijn zowel aantrekkelijk en verleidelijk als afstotend en verontrustend, ze zijn vaak zowel man als vrouw.

In deze collages zijn verwijzingen te vinden naar o.a. de actualiteit, de kermis, de media, science fiction, verwondingen, huid en haar, architectuur, erotiek en verzamelingen. Dit resulteert in een beeld dat zowel realistisch, dromerig als vervreemdend is.

De technieken die hij gebruikt zijn niet wat ze lijken te zijn; geen gemanipuleerde computerfoto’s maar met engelengeduld uit tijdschriften geknipte en geplakte reclamefoto’s die handmatig tot een geheel worden gevormd. Door middel van uitsneden, veranderingen en toevoegingen (o.a. met ballpoint en viltstift) ontstaan nieuwe beelden die een geheel eigen en nieuwe betekenis krijgen.

 

Jak Beemsterboer, Reality is an Illusion ( Collectie: Stedelijk Museum Alkmaar)