In Memoriam – Wim Vaarzon Morel

Willem Vaarzon Morel (27.06.1931-13.10.2023)

Vrijdagochtend 13 oktober, een enkele dag na het sluiten van de Zuidlaarder paardenmarkt, waar hij in eerdere jaren zo vaak met schetsboek en pen aangetroffen werd, is Willem Vaarzon Morel overleden in het Oostzaanse zorgcentrum Evean Lishof.

Willem was een zeer betrokken Arti-lid en sinds 2010 erelid. Tot zijn gezondheid dit verhinderde kwam hij vrijwel elke vrijdagavond naar de sociëteit. Willem heeft het bestuur in het woelige jaar 1968 als secretaris gediend en was jarenlang bestuurslid en voorzitter van het Weduwen en Wezen Fonds.

Willem Vaarzon Morel stamde uit een kunstenaarsfamilie. Zijn vader en grootvader, tante en neef waren eveneens bekende schilders. Willem ontving zijn opleiding aan de Académie de la Chaumière in Parijs, het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en de Rijksakademie, waaraan hij naderhand ook zelf verbonden was als docent tekenen, hoogleraar en tenslotte directeur. Willem Vaarzon Morel was een leerling van Otto de Kat en Jan Wiegers. In 1960 werd hem de zilveren medaille voor grafiek van de Prix de Rome toegekend.

In zijn militaire diensttijd maakte Willem deel uit van de duikersteams van de Koninklijke Marine, waardoor hij in zijn latere carrière in staat was de onderzeese wereld van vissen en planten in tekeningen en aquarellen natuurgetrouw vast te leggen.

Het bekendst is Willem geworden als paardenschilder. Hij bezocht paardenraces, paardenmarkten en concoursen, waar hij urenlang zijn lievelingsdieren schetste om deze thuis in zijn atelier in een impressionistisch aandoende stijl uit te werken.

Camiel Hamans, redacteur Articula