Van volks tot verheven

5 feb 2018
t/m
4 mei 2018

sociëteit

Opening:
woensdag 7 februari 2018 17:00u
De opening "Van Volks tot Verheven, Collectie Japanse papierrollen van Peter Poldervaart" Vindt plaats op woensdag 7 februari om 17 uur Harald Schole, curator van de tentoonstelling zal een korte introductie geven. Daarna krijgt Menno Fitski, conservator Aziatische Kunst bij het Rijksmuseum, het woord. Aansluitend vindt er een Shinto ceremonie plaats, een Japans reinigingsritueel waarmee de tentoonstelling op passende wijze wordt geopend. Daarna kunt u genieten van een Japans dinerbuffet met een glaasje sake ( dinervouchers a €13,50 bij de bar verkrijbaar) De Shinto ceremonie wordt verzorgd door Japanese Dutch Shinzen Foundation

Arti toont in de Sociëteit ongeveer een derde van de omvangrijke collectie papierrollen van Peter Poldervaart. Peter Poldervaart was hoofdrestaurator papier in het Rijksmuseum. Voor zijn werk reisde hij regelmatig naar Japan. Hij ontmoette er de beste papiermakers van het exclusieve kozo papier en kreeg de smaak te pakken om Japanse rolschilderingen te verzamelen.

Afbeeldingen op Japanse papierrollen geven zich niet gemakkelijk prijs. Elke werk, vaak twee meter hoog, ligt nauwkeurig opgerold in een speciaal voor die rol vervaardigde kist. Het uitpakken, de handelingen om een werk te bekijken hebben iets weg van een performance.

Poldervaart verzamelt verschillende stromingen, zoals Shijo en Zen. Shijo is een literaire, verhalende stijl. Het trof hem dat in Japan al in de 19de eeuw abstract werk werd gemaakt, terwijl in Europa de Romantiek bloeide.

Aan zijn eerste aankoop, Jongetje met Os, nu 40 jaar geleden is hij nog steeds zeer gehecht. Tegenwoordig hebben Zen schilderingen meer zijn belangstelling. Werk dat met één krachtige en tegelijk soepele penseelstreek is neergezet. Na de aankoop van One Stroke Buddha, een fascinerende zen schildering, zocht hij meer rust en eenvoud.
Van de kunstenaar Nakahara Nantembo (1835-1925) bezit hij het meeste werk.

Met het openen van de dozen gaat er met recht een wereld voor u open.
Bij het bezoek aan Arti leert de bezoeker o.a. het werk de volgende kunstenaars kennen:

Nakahara Nantembo (1835-1925)
Nantembo besloot op zijn zevende monnik te worden en startte zijn ontwikkeling in het Yu-Ko-Ji klooster. Een bijzondere ontmoeting met zwaardvechter en kalligraafschilder Yamaoka Tesshu leidde tot een vriendschap en de start van een eigen Zen-Boeddhistische school. Namtembo begon pas met schilderen na zijn 65e. Hij kreeg zijn naam omdat hij een staf (Bo) uit een 200 jarige Nantem boom sneed.

Nagasawa Rosetsu (1754-1799)
Rosetsu, uit lagere Samoerai klasse, werd een leerling van de beroemde kunstenaar Okyo Hij moest de school al snel verlaten vanwege ongehoorzaamheid en het missen van discipline. Bovendien accepteerde Okyo geen andere mening. In 1781 begon Rosetsu een eigen school in Kyoto waar hij ook, naast het beheren van zijn eigen stijl ook Zenga (Zen) aanleerde. Rosetsu wordt gezien als een excentrieke persoonlijkheid met een sublieme eigen stijl.

Kawamura Bumpo (1779-1821)
Bumpo woonde in Kyoto, was leerling van Gan-Ku (Shijo) en ontwikkelde een eigen stijl waaruit zijn liefde voor de natuur en het leven op het platteland naar voren komt. Hij was ook een gevierd Haiku dichter en bekend in heel Japan.

Sociëteit Arti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam

van 05/02/2018 t/m 04/05/2018

Curator: Harald Schole, in samenwerking met de Sociëteitscommissie en namens Renée Hartog en Natasja Peerdeman is er een Japans randprogramma.

Arti is gesloten op de volgende dagen27 april (Koningsdag), 10 mei (Hemelvaartsdag) en 11 mei, Zondag 20 en maandag 21 mei (Pinksteren)