tentoonstellingen
:archief
'I wish I loved the human race'
14 drawing artists travel into the unknown
za 03-12-2011 - za 07-01-2012
Share

Curator: Roland Sohier
Kunstenaars:
Ron Amir, Pedro Bakker, Dirk Comello, Lies van Dam, Jolien van Hassel, Mai van Oers, Het Harde Potlood, Marisa Rappard, Richtje Reinsma, Roland Sohier, Roosmarijn Schoonewelle, Rik Smits, Koen Taselaar en Heleen Wiemer.

14 tekenaars, bekend en aanstormend, lazen 'Gullivers Reizen' van Jonathan Swift. Met dezelfde verbazing, verwondering, ontroering, afschuw en compassie als Lemuel Gulliver aan het begin van de 18e eeuw naar de wereld om zich heen keek, kijken zij naar die van hen.

In tekeningen: groot, klein, kleurig of zwart-wit, ingelijst of uitwaaierend tot installaties brengen zij als ontdekkingsreizigers deze werelden in kaart.

Vrijdag 2 december 20:15 uur openingsperformance van Hadamard . Bij Last Known Trajectory, een electro label uit Engeland, staan drie nieuwe ep’s van Hadamard op stapel. Deze ep’s vormen een serie, getiteld “The Jupiter Cycle”, waarin een verhaal verteld wordt over chaos en het ontstaan van zelfbewustzijn. Dit alles binnen de scifi setting van een missie naar de planeet Jupiter in het jaar 2031, opgetekend in het jaar 2053. Voor de opening van  'I wish I loved the Human Race'zal Hadamard muziek uit The Jupiter Cycle combineren met andere muziek, omgevingsgeluid en voorgelezen passages uit het boek “gulliver’s travels”, om zo tot een illustratie in geluid te komen van de proto-science fiction van Jonathan Swift.

Kunstenaars:Roland Sohier, curator van èn deelnemer aan deze tentoonstelling vermaakt zich in een 3d-tekeningeninstallatie om Gullivers amoureuze gevoelens.

Marisa Rappard begeeft zich al tekenend door hypothetische verledens en toekomsten waarin ze mythische wezens, reuzen hoofden, geharnaste strijders en af en toe een koddig paard of een lieftallig zeecreatuur tegenkomt.

Heleen Wiemer laat tekeningen zien van wegen, obstakels, omwegen, tropisch fruit, onbewoonde eilanden en bergen met mensachtige trekken. Het exotische lijkt binnen handbereik, maar de reiziger blijft steeds met zichzelf opgescheept.

Gulliver was liever een zondenvrij paard geweest dan een minderwaardige mens. In de tekeningen van Richtje Reinsma wordt onthuld wat zich tussen paard en apocalyps bevindt als in 2012 het einde der tijden aanbreekt.

Pedro Bakker vraagt zich af hoe visionair is het lezen van "Gulliver's Travels" geweest op zijn reis naar Amerika.

In de serie onderzoekende tekeningen “EXPLORING TOM”, toont Jolien van Hassel een sferisch en fragmentarisch verhaal over een jonge man aan het begin van volwassenheid.

Mai van Oers start op het eiland Laputa, daalt af in De Grot van de Astronomen en tekent zich een weg naar buiten. Ze raakt verzeild in onbekende en raadselachtige avonturen, ervaart vreemde verschijnselen van ongekende vergezichten.

Roosmarijn Schoonewelle reisde naar Tripkau in Duitsland voor een residency en bekeek haar groepsgenoten en omgeving met een Gulliveriaanse blik.

“Uit haar behoefte te ontsnappen aan de mensen is Lies van Dam haar eigen eiland begonnen.
Een eiland dat uit z'n voegen is gesprongen en haar nu achtervolgt tot buiten de grenzen van haar atelier. Ontsnapping is niet meer mogelijk.'

Dirk Comello gebruikt de pagina's van het boek als drager van zijn eigen surrealistische tekeningen.

Het Harde Potlood bracht vanuit observatiepost Arti de hedendaagse menselijke beschaving in kaart. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de installatie "Referenties en Specificaties".

In Koen Taselaar's tekening 'The Drawing Club' wordt de kijker verrast door evenveel beelden en manieren van tekenen als Jonathan Swift ons verbaast met zoveel verschillende werelden.

De krioelende mensenmassa's in Ron Amir 's enorme mierenhoop getuigen van een gruwelijke visie op de wereld.

In een minitieus uitgewerkte potloodtekening toont Rik Smits ons de eindbestemming van de reis.

Openingsact door:

Hadamard  

(janko bartelink)

Bij Last Known Trajectory, een electro label uit Engeland, staan drie nieuwe ep’s van Hadamard op stapel. Deze ep’s vormen een serie, getiteld “The Jupiter Cycle”, waarin een verhaal verteld wordt over chaos en het ontstaan van zelfbewustzijn. Dit alles binnen de scifi setting van een missie naar de planeet Jupiter in het jaar 2031, opgetekend in het jaar 2053. Voor de opening van “Gulliver’s Travels” zal Hadamard muziek uit The Jupiter Cycle combineren met andere muziek, omgevingsgeluid en voorgelezen passages uit het boek “gulliver’s travels”, om zo tot een illustratie in geluid te komen van de proto-science fiction van Jonathan Swift.

http://soundcloud.com/hadamard

http://www.discogs.com/artist/HadamardOverzichtsfoto expo


Marisa Rappard - Two Figures


Zeppelin van Rik Smits


Ron Amir


Annelies van Dam


Hadamard


Pedro Bakker


Overzicht 2